Старшыня Петрыкаўскага раённага аб’яднання прафсаюзаў Галіна Шчэрбак, старшыня райкама прафсаюзаў работнікаў  АПК Алена Галеня на мінулым тыдні правялі маніторынг сельгаспрадпрыемстваў Петрыкаўшчыны па пытанню арганізацыі гарачага харчавання работнікаў у час пасяўной кампаніі.

01

У зладжаным ланцужку пасяўной кампаніі харчаванне механізатараў — вельмі важнае звяно. – Кіраўнікі гаспадарак раёна старшыні прафсаюзных пярвічак  загадзя, з пачаткам вясны, прадумалі алгарытм ахопу механізатараў гарачым харчаваннем, прадугледзелі ўсе моманты, каб падчас правядзення вясенне-палявых работ  не было збояў па дадзенаму пытанню, – паведаміла інфармацыю лідар прафсаюзаў работнікаў АПК Алена Галеня. – На сённяшні дзень ва ўсіх гаспадарках  праведзена адпаведная праца і  харчаванне арганізавана, згодна патрабаванняў, з   захаваннем санітарных норм і правілаў.

Алена Фёдараўна паведаміла, што амаль ва ўсіх населеных пунктах  працэс прыгатавання ежы  адбываецца ў абсталяваных, маючых годныя тэхналагічныя магчымасці сталоўках устаноў аддзела адукацыі.  Гатовыя блюды развозяцца на палеткі ў спецыяльных кантэйнерах. Для падвозу харчавання ў гаспадарках прадугледжаны неабходны транспарт. Абходзіцца абед  работніку прыкладна 0,42 – 0,50  рублёў, з якіх 70 – 90 % аплачвае гаспадарка.

 –  Намі зроблены аналіз меню хлебаробаў, цікавіліся ў саміх аграрыяў пра якасць прыгатавання і іх кулінарныя прыхільнасці. На рацыён,  прыгатаваныя абеды нараканняў мы не пачулі нідзе і самі засталіся задаволеныя ўбачаным: порцыі па выніку атрымоўваюцца прыстойнымі, работнікі сталовых імкнуцца прыгатаваць абед з душой, смачна і па-хатняму накарміць кожнага, – зазначыла Алена Фёдараўна. – А наконт, якім стравам працаўнікі аддаюць перавагу – ўсё традыцыйна: боршч, бульба, макароны,мясные вырабы, выпечка.

Пытанне харчавання і яго якасці, па словах Алены Фёдараўны, будзе знаходзіцца на кантролі. Ад увагі і годнага стаўлення да цяжкай працы сельгаснікаў, у нейкай меры, залежыць і будучы каравай.

Святлана СОБАЛЕВА.